Οδηγός zero waste living για αρχάριους

Οδηγός zero waste living για αρχάριους

Ίσως έχεις  ακούσει τον όρο «zero waste» και αναρωτήθηκες τι σημαίνει στην πραγματικότητα. Το Zero Waste είναι ένας τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα, επαναχρησιμοποίηση και μινιμαλισμό. Αυτό σημαίνει ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση όσο περισσότερων πραγματων μπορείς. Ο στόχος του zero waste είναι να μην καταλήγει τίποτα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρωτήρες.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη διαβίωση για όλους τους σωστούς λόγους. Για να καταλάβεις το μέγεθος του αντίκτυπου που έχουν οι καθημερινές σου συνήθειες αρκει να αναλογιστείς ότι ένα μέσο νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περίπου 399 κιλά ανά άτομο κάθε χρόνο και πολλά από αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν σε χωματερές όπου χρειάζονται αιώνες για να διαλυθούν. Αν και μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, το να ζεις χωρίς σπατάλη είναι εφικτό με λίγη προσπάθεια και προγραμματισμό.

Εάν ενδιαφέρεσαι να μειώσεις τον αντίκτυπό σου στο περιβάλλον, μπορεί να αναρωτιέσαι πώς να ξεκινήσεις ένα πιο zero waste τρόπο ζωής. Συνέχισε να διαβάζεις και παρακάτω θα μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις το zero waste ταξίδι σου.

  • Ξεκινα με baby steps

Όταν ξεκινάς το zero waste ταξίδι σου, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με μικρές αλλαγές και σταδιακά να προχωρήσεις προς σημαντικότερες αναπροσαρμογές. Μην προσπαθείς να αναθεωρήσεις ολόκληρη τη ζωή σου από τη μια μέρα στην άλλη - αυτή είναι μια συνταγή που το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να σε κάνει να νιώσεις απογοήτευση και εξάντληση. Αντίθετα, εστίασε στο να κάνεις μία ή δύο αλλαγές κάθε φορά.

Μία καλή αρχή είναι να αφαιρέσεις σιγά σιγά τα αντικείμενα μιας χρήσης από τη ζωή σου, για παράδειγμα, μπορείς να ξεκινήσεις φέρνοντας τη δική σου κούπα καφέ στη δουλειά ή χρησιμοποιώντας  μεταλλικά καλαμάκια. Μόλις κάνεις αυτές τις αλλαγές και έχουν γίνει δεύτερη φύση, μπορείς να προχωρήσεις σε μεγαλύτερες αλλαγές, όπως η εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης από τη ζωή σου ή η κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφών. Θυμήσου, τα baby steps οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές!

  • Κάνε ένα σχέδιο

Μέρος του zero waste είναι να γνωρίζεις τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ανακυκλώσεις. Εάν ένα αντικείμενο δεν είναι ανακυκλώσιμο, δες αν υπάρχει τρόπος να το επαναχρησιμοποιήσεις ή να το κομποστοποιήσεις. Ο μελλοντικός προγραμματισμός θα κάνει πιο εύκολο μακροπρόθεσμα το zero waste living.

  • Αξιολόγησε τα σκουπίδια σου

Το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσεις τα σκουπίδια σου. Αφιέρωσε μερικές ημέρες και απλώς αποθήκευεσε όλα τα σκουπίδια σου σε ένα μέρος. Αυτό θα σε βοηθήσει να δεις τι είδους πράγματα πετάς και πού μπορείς να μειώσεις. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσεις ότι πετάς πολλές πλαστικές συσκευασίες, αναζήτησε εναλλακτικές που διατίθενται σε ανακυκλώσιμη ή κομποστοποιήσιμη συσκευασία.

  • Ψώνισε συνειδητά

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις τα απόβλητά σου είναι να προσέχεις αρχικά τι αγοράζεις. Ρώτησε τον εαυτό σου εάν χρειάζεσαι πραγματικά κάτι πριν το αγοράσεις. Μπορείς να το δανειστείς από κάποιον; Όταν χρειάζεται να αγοράσεις κάτι, προσπάθησε να αγοράσεις second hand όποτε είναι δυνατόν. Αυτό όχι μόνο είναι καλύτερο για το περιβάλλον, αλλά είναι συνήθως και φθηνότερο!

Όταν ψωνίζειςτρόφιμα, προσπάθησε να αγοράσεις αντικείμενα που δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστικά ή άλλα υλικά μιας χρήσης. Ψώνισε στις λαϊκες αγορές και στα τοπικά παντοπωλεία αντί για μεγάλα σούπερ μάρκετ όποτε είναι δυνατόν. Και όταν αγοράζεις ρούχα, αναζήτησε μεταχειρισμένα είδη ή μάρκες που χρησιμοποιούν βιώσιμα υλικά όπως το οργανικό βαμβάκι.

  • Μην τα παρατάς

Ποτέ μην τα παρατάς όταν μαθαίνεις πώς να μη σπαταλάς Φυσικά, η αλλαγή των συνηθειών σου δεν είναι πάντα εύκολη, μην είσαι πολύ σκληρός με τον εαυτό σου αν κάνεις κάποια λαθάκια! Μπορεί να συμβεί και αυτό που και που, και αυτό είναι εντάξει! Το σημαντικό είναι να μην τα παρατάς εντελώς μόνο και μόνο επειδή έκανες λάθος. Το να μην σπαταλάς είναι μια διαδικασία και χρειάζεται χρόνος για το καταφέρεις και να σου γίνει συνήθεια. Κάθε βήμα μετράει όταν πρόκειται να μειώσεις τον αντίκτυπό σου στο περιβάλλον, οπότε ακόμα κι αν καταφέρεις να μειώσεις έστω και λίγο τα απόβλητά σου, εξακολουθεί να είναι επιτυχία.

Το να ζεις έναν τρόπο ζωής χωρίς σπατάλη απαιτεί προσπάθεια και ευσυνειδησία, αλλά είναι σίγουρα εφικτό - ακόμη και για αρχάριους. Ξεκινώντας από μικρά και κάνοντας ένα σχέδιο, μπορείς αργά αλλά σταθερά να προχωρήσεις προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Όχι μόνο θα βοηθήσεις το περιβάλλον, αλλά θα διαπιστώσεις επίσης ότι η ζωή με μηδενικά απόβλητα μπορεί να σου εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα.

Η μετάβαση σε έναν τρόπο ζωής με μηδενικά απόβλητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζήσεις πιο βιώσιμα. Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσεις; Ο μελλοντικός σου εαυτός θα σε ευγνωμονεί! Απλώς κάνε το ένα βήμα τη φορά και αρκετά σύντομα, η μηδενική σπατάλη θα γίνει δεύτερη φύση.


Leave a comment

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.