6 τρόποι να κάνεις πιο "Πράσινες" Γιορτές

6 τρόποι να κάνεις πιο "Πράσινες" Γιορτές

Αγαπημένε Ecosopher,

Οι γιορτές είναι από τις πιο όμορφες περιόδους, αφού περνάμε χρόνο με οικογένεια και φίλους, στολίζουμε τα σπίτια και τις γειτονιές μας και ανταλλάσσουμε δώρα με αγαπημένους μας ανθρώπους! Ειδικά φέτος, ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά να περάσουμε όλοι πραγματικά γεμάτες γιορτές που θα οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες για 
όλους!!

Ως 
Ecosophers, θα θέλαμε οι μέρες αυτές να έχουν υπερβολή μόνο σε ότι αφορά στην αγάπη και τη διασκέδασή μας! Δε μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι είναι και μια περίοδος που οι επιλογές μας επιβαρύνουν εξαιρετικά το περιβάλλον. Καθώς λοιπόν όλοι ετοιμαζόμαστε για τις γιορτές, θέλουμε να μοιραστούμε κάποιες προτάσεις που θα κάνουν τις φετινές γιορτές πιο "πράσινες".

1. Επέλεξε σωστά το δέντρο και τα στολίδια σου


Τα ψεύτικα δένδρα παράγονται σε τεράστια κλίμακα, απαιτούν αυξημένους πόρους στην παραγωγή και δε ανακυκλώνονται. Η 
καλλιέργια  των φυσικών δέντρων επίσης έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο τέλος όμως είναι λιγότερες από εκείνες του ψεύτικου, κάνοντας το φυσικό δέντρο μια οικολογικότερη επιλογή. Παρόλα αυτά, αν επιλέξεις ψεύτικο δέντρο, είναι σημαντικό να το προσέχεις ώστε να "ζήσει" πολλά χρόνια και να διαλέξεις κάποιο που θα ταιριάζει στις ανάγκες του χώρου σου για μεγάλο διάστημα. Θα μπορούσες να επιλέξεις ένα μικρότερο δένδρο σε γλάστρα το οποίο θα φροντίζεις τον υπόλοιπο καιρό στο μπαλκόνι και θα το βλέπεις να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.
Σε ότι αφορά στα στολίδια, είτε είναι πλαστικά, είτε από άλλο υλικό, πάλι το σημαντικότερο είναι να τα διαλέξεις ώστε να συνοδεύουν τις γιορτές σου για χρόνια. Φυσικά προτείνουμε όσο μπορείς και έχεις διάθεση να φτιάξεις και δικά σου στολίδια είτε για το δέντρο, είτε για το σπίτι και υπάρχουν άπειρες ιδέες στο internet για να ξεκινήσεις με υλικά που ήδη έχεις στο σπίτι ή με παλιά στολίδια. Τα ομορφότερα στολίδια είναι αυτά που σημαίνουν κάτι για εμάς και χαιρόμαστε να τα βλέπουμε κάθε χρόνο να στολίζουν το δέντρο και το χώρο μας.


2. Ψώνισε 
λόκαλ


Οι γιορτές είναι περίοδος καταναλωτισμού, όμως όσο περισσότερο επιλέγεις τοπικούς δημιουργούς ή μικρότερα καταστήματα, τόσο περισσότερο αποφεύγεις τις πρακτικές που 
επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και αν επιλέξεις να ψωνίσεις online. Η απόσταση που πρέπει να διανύσει ένα προϊόν για να έρθει σε εσένα, σχετίζεται άμεσα με εκπομπές διοξειδίου άνθρακα που απαιτούνται για τη μεταφορά του.


3. Διάλεξε τα σωστά φωτάκια


Γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς φωτάκια δε γίνεται. Το να πρέπει όμως κάθε χρόνο να δεις ποια φωτάκια δουλεύουν και ποια όχι και να τρέχεις για καινούργια, δημιουργεί επιπλέον απορρίματα και τελικά κοστίζει περισσότερο. Προτείνουμε φωτάκια LED, που δεν καίνε τόσο και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ειδικά για το μπαλκόνι, αν βρεις LED φώτα με ηλιακό πάνελ, ακόμα καλύτερα. Τα παλιά χαλασμένα φωτάκια θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλο κλάδο ανακύκλωσης.


4. Σκέψου διαφορετικά δώρα 


Το να βρίσκεις ένα δώρο που ξέρεις ότι θα δώσει χαρά στον παραλήπτη του είναι ό,τι ακριβώς θέλουμε τα Χριστούγεννα. Εδώ είναι ένα σημείο όμως που οι αγορές μας συνοδεύονται από αυξημένο όγκο σκουπιδιών: τσάντες/σακούλες. χαρτί περιτυλίγματος (που δεν είναι το πιο εύκολα ανακυκλώσιμο υλικό), συσκευασίες από πλαστικό και άλλα. Κάποιες ιδέες για το πώς να τα μειώσεις:

  •  Δώσε ένα δώρο εμπειρίας. Μπορείς να κάνεις τη διαφορά κάνοντας δώρα όπως, εισιτήρια για θέατρο, ραντεβού για μασάζ, να δώσεις προσκλήσεις για επίσκεψη σε οινοποιείο ή εισιτήρια σε μουσείο.
  • Κάποιες φορές το "παλιό" είναι όντως αλλιώς. Υπάρχουν πολλές επιλογές που αν και χρησιμοποιημένα, κάποια αντικείμενα έχουν μεγάλη αξία. Επέλεξε ένα δώρο όπως πραγματικά vintage ρούχα, δίσκους και βιβλία second hand, έπιπλα και αντικείμενα σε παλαιοπωλεία.
  • Δημιουργικά παιδικά δώρα. Κανείς δε μπορεί να πει όχι σε ένα παιδί που θέλει κάτι για τα Χριστούγεννα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, αξίζει να επιλέξεις ένα δώρο από φυσικά υλικά όπως ξύλο, ένα παιχνίδι που δε θέλει μπαταρίες όπως puzzle, βιβλία ή και δώρα εμπειρίας πάλι, όπως εισιτήρια για σινεμά ή θέατρο και παιχνίδια escape rooms.
  • Συσκευασίες και περιτυλίγματα: ιδανικά αν μπορείς να τα αποφύγεις τελείως. Το δώρο μετράει άλλωστε. Αν έχεις την επιλογή πάρε μια συσκευασία από ανακυκλωμένο υλικό. Αν είσαι πιο δημιουργικός μπορείτε να τυλίξεις μόνος σου τα δώρα με σελίδες από παλιά περιοδικά, παλιές κορδέλες που έχείς στο σπίτι, ή ζωγραφιές των παιδιών σου.


5. Στρώσε το σωστό τραπέζι


Μεγάλο μέρος των γιορτών είναι να μαζευόμαστε σε ένα τραπέζι με αγαπημένα πρόσωπα. Προσπαθήσε όσο γίνεται να μειώσεις τη σπατάλη φαγητού, υπολογίζοντας τις σωστές ποσότητες. Αν περισσέψει φαγητό, μπορείς να έχεις προβλέψει για 
φαγητοδοχεία ώστε να πάρουν οι καλεσμένοι σας σπίτι από ένα πακέτο ή να τα δώσεις κάπου που υπάρχει ανάγκη. Τέλος, αν και πολλές φορές τα ποτήρια και μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης και η μεμβράνη είναι μια εύκολη λύση, όσο γίνεται θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς καταλήγουν χρόνια μετά να βρίσκονται ακόμα σε κάποια σκουπίδια, αφού δεν ανακυκλώνονται.


6. Βρες τι θα κάνεις τα παλιά σου πράγματα


Είτε αγοράσες ο ίδιος καινούργια πράγματα, είτε δέχτηκες δώρα, θα υπάρξουν παλιότερα ρούχα, συσκευές, παιχνίδια που πια δεν τα χρειάζεσαι. Βρες μια οργάνωση που εκτιμάς για να τα δωρίσεις και να μπορεί να τα χαρεί κάποιος άλλος μετά από εσένα.

Στο 
Ecosophy, πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει επιλογές που θα έχουν μια θετικότερη επίπτωση στο περιβάλλον, οπότε ελπίζουμε να βρήκες έστω μια από αυτές τις ιδέες χρήσιμη και να σε παρακινήσαμε να προσπαθήσεις.

Ότι και να κάνεις, ευχόμαστε να περάσεις όμορφα και να είναι οι μέρες γεμάτες χαρούμενες στιγμές.
Καλές Γιορτές σε όλους!

Νίκη & Πόλυ

#EcosophersUnite #ΗοΗοΗο #Sustainability

 


Leave a comment

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.