5 εύκολοι τρόποι που μειώσαμε το πλαστικό στην καθημερινότητά μας

5 εύκολοι τρόποι που μειώσαμε το πλαστικό στην καθημερινότητά μας

Στο Ecosophy σκοπός μας είναι να βρίσκεις προϊόντα που θα τα λατρέψεις για το στιλ και τη χρησιμότητά τους, ενώ θα ξέρεις ότι επιλέγοντας τα, επιβαρύνεις λιγότερο το περιβάλλον μας. Εδώ θέλουμε να μοιραστούμε 5 τρόπους που εμείς ως Ecosophers, μειώσαμε τη χρήση πλαστικού εύκολα και κάθε μερα!

Αρχικά κάποια στοιχεία για να θυμηθούμε γιατί είναι σημαντικό; Το πλαστικό, βρίσκεται παντού - αν ένα αντικείμενο δεν είναι πλαστικό, λογικά έρχεται σε πλαστική συσκευασία! Δυστυχώς, μόλις το 9% του πλαστικού παγκοσμίως ανακυκλώνεται, ενώ πάνω από 8 εκατομμύρια τόνoι καταλήγουν στους ωκεανούς. κάθε χρόνο, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τις θάλασσες, τα πλάσματα που ζουν σε αυτές, αλλά και τον άνθρωπο.

Ακολουθούν μερικές εύκολες προτάσεις, από τη δική μας  καθημερινότητα, που μας βοήθησαν να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μιας χρήσης.

1. Επαναχρησιμοποιούμενο Μπουκάλι/Ποτήρι
Τα πλαστικά μπουκάλια χρειάζονται περίπου 450 χρόνια για να αποσυντεθούν. Με ένα ανοξείδωτο ή επαναχρησιμοποιήσιμο πλαστικό μπουκάλι, είναι εύκολο να  έχεις παντού μαζί σου δροσερό νερό (ακόμα και το καλοκαίρι στην παραλία ή το αυτοκίνητο), χωρίς να αγοράζεις συνέχεια πλαστικά μπουκάλια. 
Εμείς κάθε μέρα πίνουμε έστω από έναν καφέ, δηλαδή με πρόχειρους υπολογισμούς 260-360 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης το χρόνο. Επιλέγοντας ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι πέφτεις απλά στο μηδέν! Επιπλέον, όλο και περισσότερες καφετέριες σου κάνουν και έκπτωση αν πας με το δικό σου ποτήρι.

2. Οδοντόβουρτσα από bamboo ή άλλο φυτικό υλικό.
Οι πλαστικές οδοντόβουρτσες χρειάζονται περίπου 300 χρόνια για να αποσυντεθούν. Οι οδοντόβουρτσες από bamboo, ή άμυλο καλαμποκιού πχ είναι βιοδιασπώμενες και άρα όταν έρθει η ώρα της αλλαγής της, απλά τη βάζεις σε μια γλάστρα (χωρίς τις τρίχες). Ειδικά το bamboo είναι ένα από τα πιο βιώσιμα υλικά, αφού δεν απαιτεί φυτοφάρμακα και χρειάζεται πολύ λίγο νερό.

3. Επαναχρησιμοποιούμενη Τσάντα
Αντικειμενικά, δε λέμε κάτι τρομερά καινούργιο εδώ... Πρακτικά, για να μειώσουμε όντως τη χρήση πλαστικής σακούλας, αυτό που χρειαζόταν είναι να έχουμε σε διάφορα σημεία επαναχρησιμοποιούμενες. Λογικό είναι να μην τη θυμάσαι κάθε φορά που πας super market. Προσπάθησε πάντα να έχεις μαζί σου μια βαμβακερή τσάντα σε περίπτωση που κάνεις μια στάση στο σούπερ μάρκετ. Για φρούτα και λαχανικά πάρε μικρές σακούλες από βαμβάκι και προσπάθησε να αποφύγεις αυτά που είναι συσκευασμένα σε πλαστικό. 

4. Σαπούνια σε μπάρα (σαπούνια για τα χέρια, το σώμα, τα μαλλιά, μαλλακτικό)
Τα σαπούνια σε μπάρα κρατάνε πολύ περισσότερο, είναι vegan και cruelty free, δεν έχουν καθόλου πλαστικό και τα βρίσκεις σε υπέροχα αρώματα. Είναι από τις πιο εύκολες αλλαγές που μπορεί να κάνει κανείς!

5. Αλλαγή σε ένα απορρυπαντικό που σέβεται το περιβάλλον!
Όλα τα απορρυπαντικά ρούχων και τα μαλακτικά που χρησιμοποιούμε, έρχονται απαραίτητα σε πλαστική συσκευασία. Η εναλλακτική ενός καθαριστικού που συνδυάζει απορρυπαντικό και μαλακτικό, είναι οικονομικότερη και οικολογικότερη από όλες τις απόψεις και το αποτέλεσμα δεν απογοητεύει!

Η αλλαγή σε όλα τα παραπάνω είναι πολύ πιο εύκολη από όσο ακούγεται! Κάνε την προσπάθεια σου όσο καλύτερα μπορείς! Μην ξεχνάς ότι ακόμα αν και μονο τις μισές φορές που πας στο super market θυμηθείς την επαναχρησιμοποιύμενη τσάντα σου, θα έχεις μειώσει τη χρήση των πλαστικών τσαντών στο μισό! Και θα δεις πόσο εύκολα θα αρχίσει να γίνεται συνήθεια!

#ecosophersunite


Leave a comment

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.