13 τρόποι για να γιορτάσεις την ημέρα της Γης

13 τρόποι για να γιορτάσεις την ημέρα της Γης

Ecosopher ψάχνεις τρόπους να γιορτάσεις την Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου; Ήρθες στο σωστό μέρος. Συγκεντρώσαμε μια ολοκληρωμένη λίστα με διασκεδαστικά και περιβαλλοντικά συνειδητά πράγματα που μπορείς να κάνεις την Ημέρα της Γης για να αυξήσεις την ευαισθητοποίηση και να κάνεις τη διαφορά. Εάν είσαι έτοιμ@ να μάθεις περισσότερα σχετικά με τη συμμετοχή σου στην παγκόσμια γιορτή, την πραγματοποίηση πραγματικών αλλαγών και τη συμβολή σου για να σώσουμε τον πλανήτη μας, διάβασε παρακάτω!

Πρώτα όμως δύο λόγια για το πώς θεσπίστηκε αυτή η παγκόσμια γιορτή! Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι μία ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη φύση, την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας. Παράλληλα όμως μας προτρέπει να αναλογιστούμε τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητα μας, οι οποίες θα κάνουν τον πλανήτη μας ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους μας!

Παρακάτω θα βρεις κάποιες δικές μας προτάσεις για σήμερα αλλά και για πάντα!

 1. Περπάτησε ή πάρε το ποδήλατό σου

Η αποφυγή χρήσης αυτοκινήτων για όλη την ημέρα θα μειώσει τις επιβλαβείς εκπομπές άνθρακα. Ακόμη και μια μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά αν μπορείς να δεσμευτείς να περπατάς ή να κάνεις ποδήλατο πιο συχνά στο μέλλον, αυτό είναι ακόμα καλύτερο! Εάν η καθημερινή σου μετακίνηση είναι πολύ μακριά για περπάτημα/ποδηλασία, δοκίμασε αυτές τις φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές:

 • Μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τρένα ή λεωφορεία
 • Carpooling με συναδέλφους, φίλους ή συμμαθητές
 1. Πήγαινε έναν περίπατο στη φύση

Βγες έξω και εκτίμησε τον όμορφο κόσμο μας. Το να περνάς χρόνο στη φύση είναι ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος για να γιορτάσεις την Ημέρα της Γης! Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη ύπαιθρο, οπότε επέλεξε κάτι που έχει νόημα για το πρόγραμμα και τον τρόπο ζωής σου.

 1. Φύτεψε ένα δέντρο

Αυτή η απλή πράξη θα ωφελήσει το περιβάλλον για δεκαετίες. Η φύτευση ενός δέντρου διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο. Τα δέντρα είναι ζωτικής σημασίας επειδή συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας,  στην πρόληψη της διάβρωσης και παρέχουν στέγη για πολλά πουλιά, έντομα και άλλα τοπικά άγρια ​​ζώα.

Εάν η φυσική φύτευση ενός δέντρου δεν είναι ρεαλιστική για εσένα, υπάρχουν και άλλες επιλογές! Δοκίμασε να κάνεις δωρεά σε έναν αξιόπιστο περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα φυτέψει δέντρα για λογαριασμό σου.

 1. Μάζεψε τα σκουπίδια στην κοινότητά σου

Μπορείς να το κάνεις αυτό ως άτομο ή να συμμετέχεις σε κάποια ομάδα που δρστηριοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Το να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μαζέψεις τυχόν σκουπίδια που βλέπεις καθώς βρίσκεσαι έξω την Ημέρα της Γης είναι χρήσιμο και εύκολο. Πολλές τοπικές περιβαλλοντικές ομάδες οργανώνουν μεγαλύτερες εκδηλώσεις όπου μπορείς να συμμετέχεις και να καθαρίσετε αυτοκινητόδρομους και δρόμους της γειτονιάς ή ακόμα και παραλίες από σκουπίδια.

 1. Φτιάξε μια τροφοδοσία πουλιών.

Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό έργο για παιδιά όλων των ηλικιών. Μπορείς να κάνεις πολλά για τα πλάσματα της γης ξεκινώντας από τη δική σου αυλή ή γειτονιά. Η προσθήκη τροφοδοτικών και σπιτιών πουλιών είναι απλοί τρόποι για να προσελκύσεις περισσότερη άγρια ​​ζωή στην περιοχή σου.

 1. Επισκέψου μια λαϊκή αγορά.

Η κατανάλωση τοπικών τροφίμων είναι πολύ καλύτερη για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα τοπικά τρόφιμα δεν χρειάζεται να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις για να καταλήξουν στα ράφια των παντοπωλείων.

 1. Δημοσίευσε μια παρότρυνση για δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διάδωσε την ευαισθητοποίηση κοινοποιώντας ένα μήνυμα για την Ημέρα της Γης. Μοιράσου κάτι εκπαιδευτικό, όπως ένα βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή ή τη διατήρηση των τροπικών δασών. Εάν προτιμάς να κάνεις κάτι πιο διαδραστικό, χρησιμοποίησε το hashtag #EarthDayChallenge και ενθάρρυνε τους φίλους σου να δεσμευτούν σε μια απλή πράξη, όπως να μαζέψουν 15 κομμάτια απορριμμάτων, ως έναν τρόπο για να γιορτάσουν την Ημέρα της Γης.

 1. Χρησιμοποιήσε επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες τσάντες.

Αυτός είναι ένας άλλος πολύ απλός τρόπος για να κάνεις τη διαφορά. Γνώριζες ότι οι περισσότερες πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται για περίπου 10-20 λεπτά, για να καταλήξουν σε χωματερή για εκατοντάδες χρόνια; Δεδομένου ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν 4 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες ετησίως, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα - ειδικά επειδή οι πλαστικές σακούλες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν στις εγκαταστάσεις. Η αποθήκευση και η επαναχρησιμοποίηση υφασμάτινων τσαντών είναι μια εύκολη λύση που μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα.

 1. Μετάβαση σε  online λογαριασμούς.

Εξοικονόμησε δέντρα και απότρεψε τη σπατάλη πληρώνοντας τους λογαριασμούς σου online. Σήμερα, οι περισσότερες (αν όχι όλες) εταιρείες πιστωτικών καρτών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας παρέχουν στους πελάτες τους μια επιλογή λογαρισασμού χωρίς χαρτί. Εάν εξακολουθείς να λαμβάνεις λογαριασμούς ταχυδρομικώς, συνδέσου στον λογαριασμό σου ή κάλεσε την εταιρεία και ενημέρωσε ότι θέλεις να μεταβείς σε ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών.

 1. Χρησιμοποιήσε ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερού.

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού μιας χρήσης καταλήγουν σε χωματερές μετά από μία μόνο χρήση. Η χρήση ενός επαναγεμιζόμενου μπουκαλιού νερού προστατεύει τον πλανήτη, εξοικονομεί χρήματα και προστατεύει την υγεία σου (καθώς το πλαστικό περιέχει μια επιβλαβή χημική ουσία που ονομάζεται BPA). Εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις ένα ανοξείδωτο επαναγεμιζόμενο μπουκάλι για μια εξαιρετικά ανθεκτική επιλογή.

 1. Πούλησε ή δώρισε μεταχειρισμένα αντικείμενα.

Απόφυγε να πετάς αντικείμενα που μπορεί να είναι χρήσιμα σε άλλα άτομα. Εάν έχεις ρούχα, συσκευές και άλλα αντικείμενα που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, εξέτεσε το ενδεχόμενο να κάνεις δωρεές σε άτομα που έχουν ανάγκη, να βρεις τρόπους για να ανακυκλώσεις και να επαναχρησιμοποιήσεις τα αντικείμενα ή να τα πουλήσεις σε thrift stores ή σε κάποιο marketplace.

 1. Ξεκίνα έναν κάδο κομποστοποίησης.

Μετάτρεψε τα υπολείμματα τροφών σου σε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τον κήπο σου. Αντί να βάζεις τις μπανανόφλουδες, τα κελύφη των αυγών, τις κορυφές καρότου και τις φλούδες από αβοκάντο στα σκουπίδια (όπου θα καταλήξουν σε χωματερή), ξεκινήσε να κάνεις κομποστοποίηση! Σύλλεξε τα υπολείμματα τροφών (εκτός από κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα) σε έναν κλειστό κάδο κομποστοποίησης και πρόσθεσε φύλλα, υπολείμματα γρασιδιού και άλλα βιολογικά σκουπίδια της αυλής στο μείγμα.

Θυμήσου να γυρίζεις το μείγμα κομπόστ κάθε λίγες μέρες χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Μετά από αρκετούς μήνες περιστροφής, το κομπόστ θα διασπαστεί σε ένα πλούσιο, καφέ χώμα για τον κήπο σας.

 1. Δεσμεύσου για μία πράσινη πράξη την ημέρα.

Μπορείς να συνεχίσεις να μειώνεις το αποτύπωμα άνθρακα μόλις τελειώσει η Ημέρα της Γης. Η Ημέρα της Γης μπορεί να είναι κάθε μέρα! Αν και οι μικρές αλλαγές σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μην φαίνονται σημαντικές, αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Προχωρώντας προς τα εμπρός, θέσε ως στόχο σας να κάνεις ένα μικρό πράγμα κάθε μέρα για να υποστηρίξεις το περιβάλλον.  Για παράδειγμα:

 • Περιόρισε τον χρόνο ντους για να αποφύγεις τη σπατάλη νερού
 • Κλείσε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεσαι
 • Απενεργοποιήσε το AC όταν είσαι έξω
 • Εναλλαγή σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες LED

 

Happy Earth Day Ecosopher!!

Περιμένουμε τις δικές σου ιδέες και προτάσεις για το πώς μπορούμε να γιορτάσουμε τον πλανήτη μας και το περιβάλλον αυτήν την ημέρα αλλά και όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου!

#EcosophersUnite


Leave a comment

Αυτή η τοποθεσία προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.